UA-119246896-1

Изградња планинарског дома "Црвене Стијене" је почела 2014. године када је саграђена планинарска колиба ( величине 64 м2).

У мјесецу јулу 2017. године купљено је земљиште ( површине 980 м2) на локацији Надроманија и планинарска колиба постављена је на властиту локацију друштва, те и уследило је проширење смјештајног капацитета, изградњом зиданог објекта планинарског дома.

Прва фаза изградње дома завршена је 2018. године када је окончано зидање објекта и постављена кровна конструкција.

До дома се долази се асфалтним путем који се одваја на Равној Романији од регионалног пута Соколац -Сарајево . Након 4,5 километра долази се до планинарског

Планинарски дом “Црвене Стијене” тренутно располаже са 10 кревета, а окончањем унутрашњих радова капацитет ће бити 30 лежаја у пет спаваоница.

У дому је тренутно могуће извести дневне боравке и послужења за излетнике мање и већих група планинара, заљубљеника у природу, те осталих грађана који би жељели да проведу слободно вријеме у природи. Тренутно се воде активности на унутрашњем уређењу дома ( постављању подне подлоге) доводу воде, изградњи туш кабина и тоалета. Од планинарског дома воде уређене планинарске стазе, за 20 минута се стиже на најатрактивнији видиковац на Романији, Црвене Стијене.

До највишег врха Романије ( Велики Лупоглав 1652 м. н. в.) стиже се за 3 часа.

У близини су стијене са алпинистичким смјеровима. Истичемо податак да су Драго Шефер и Војо Илић у јесен 1929. године извели пењачки успон у југоисточној стијени другог ( горњег) зуба у романијским Дјевојачким стијенама. Овај њихов успон сматра се првим пењачким смјером зацртаним у планинама БиХ.

U knjizi Planinarski zapisi (PS BiH, Sarajevo 1984) Drago Šefer piše u poglavlju "Počeci alpinističke aktivnosti u BiH":

"Prilikom susreta sa Vojom Ilićem, trgovačkim pomoćnikom u Sarajevu, prihvatio sam ponudu da s njim u subotu navečer krenem na Ravnu Romaniju. Njegovi su roditelji tamo imali posjed i kafanicu, koji kilometar prije Han Obodžaša. Vojo je imao mlađeg brata Bobana i sestru Ljubicu... U sami mrak krenuli smo pješice iz Sarajeva preko Vasinog hana, Hreše, Sumbulovca, a onda makadamskom cestom do Mokrog. Kod Pustopolja, ostavljajući cestu, izašli smo na Ravnu Romaniju... potom opet cestom prema kući Vojinih roditelja. Na našem putu nas je s lijeve strane pratila silueta Crvenih stijena. Negdje pred zoru, oko tri sata, stigli smo do našeg cilja. Gostoprimstva Vojinih roditelja i danas se rado sjećam.."

Планинарска манифестација прољећни поход Врховима Романије Романију уврштена је у календар Планинарског савеза РС, а истичемо поред ове друштво је организатор и више похода, као и такмичења у планинарској оријентацији.

У наредном периоду воде се активности које се односе на опремању соба, те обезбјеђивању воде у планинарском дому "Црвене Стијене", као и изградње санитарног чвора ( двије туш кабине и 4 кабине за тоалет).

Упознајемо Вас да је Општина Соколац је аплицирала код "Via Dinarica" са пројектом Финализација радова на објекту Планинарски дом Црвене Стијене. Пројекат је подржан од стране УНДП, те је након проведене процедуре изабран извођач, ДММ Д.О.О. из Рогатице за грађевинске и водоводне радове.

Обавјештавамо потенцијалне спонзоре који имају намјеру да своја новчана средства уложе у наставак изградње планинарског дома да ћемо са задовољством маретиншки промовисати њихова предузећа истицањем назива и логотипа фирме на спортској опреми. Расположени смо да са потенцијалним спонзорима склопимо уговоре о рекламирању на свим нашим планинарским активностима (акцијама, путовањима). Убјеђени смо да ће овакав вид улагања новчаних средстава имати позитиван ефекат како на потенцијалне улагаче тако и на наше друштво, а поготово када се узме у обзир да је улагање у спорт путем спонзорства и рекламирања важна промотивна маркетинг стратегија.

Цјенећи да је спорт веома захвалан промотер за различите пословне акивности очекујемо ваше позиве и улагања у наведени пројекат у виду различитих форми, а заузврат планинарско друштво ће и маркетиншким путем промовисти све позитивне идеје путем медија (радио, телевизија, електронски медији и друго).

Новчана средства можете уплатити на жиро рачун број: 562-012-8118420630 Развојна банка, филијала Соколац са назнаком за изградњу планинарског дома "Црвене Стијене".

Осим финасијских донација и сваки други вид подршке ће нам бити драгоцјен, па драги пријатељи подржите нас у настојању да легендарна Романија добије објекат који заслужује, а на радост свих чланова друштва и љубитеља природе и дружња, а који ће бити од посебног значаја не само за планинарско друштво „Гласинац“ и општину Соколац, него ни за цијелу Републику Српску, па и шире.

Унапријед се захваљујемо.