UA-119246896-1

Planinarenje je mnogo raznovrsnije od drugih vrsta vežbanja, naročito onih koje se obavljaju u teretanama. Ne samo da možete da menjate vežbe svaki put, u zavisnosti koju težinu staze izaberete, nego će vam se i okruženje menjati, naročito sa promenom godišnjih doba. Planinarenje vam može pomoći da održite motivaciju za vežbanje samim tim što vežbanje činite zanimljivim.

Planinarenje vam omogućava da budete društveni koliko to želite da budete, možete da pešačite u društvu a možete i da se osamite i da u nekim prelepim delovima šume boravite i sami. Možda će vam biti neprijatno ukoliko počinjete da trenirate u teretani ili negde u gradu, ali šetnja po nekoj izolovanoj šumskoj stazi može učiniti da se osećate srećno i motivisano da nastavite da vežbate (mada, uvek bi ste trebali nekome da kažete gde se nalazite, zbog vaše bezbednosti). Sa druge strane, planinarenje sa grupom prijatelja može da vam izleda pre kao zabava i druženje nego kao vežbanje, a sami kampovi često mogu da bude veoma prijatna mesta na kojima upoznajete veliki broj novih prijatelja.

Vežbanje je veoma dobro za oslobađanje od stresa u kojoj god formi da ga primenjujete, uključujući i planinarenje, samim tim je dobro za poboljšanje sna što vam poboljšava i mentalno zdravlje. Planinarenje vam može pomoći da se osećate bliži prirodi što može pomoći da se osećate srećno i ispunjeno. Teža planinarenja, na primer uz neke strmije uspone, vam mogu pomoći da se osećate da ste postigli nešto opipljivije od završetka jednog ciklusa u teretani.

PLANINARENJE PROMOVIŠE FIZIČKO ZDRAVLJE

Planinarenje je odlična vežba zato što ga je lako prilagoditi različitim nivoima fizičke kodicije. Planinarenje može biti na nivou lepo uređene šumske staze pa sve do veoma strme stenovite staze. Ovo je odlično za ljude koji žele da poboljšavaju svoju kondiciju i koji će svaki put ići na sve teže i teže staze. Gubitak kilaže je još jedna prednost planinarenja. Ovo se posebno odnosi na planinarenje uzbrdo, jer ono može potrošiti sličan broj kalorija kao trčanje.

S’ obzirom da planinarenje vrši pritisak na vaše kosti, ono stimuliše zdravu strukturu kostiju i smanjuje šanse od pojavljivanja osteoporoze. Izloženost Suncu takođe povećava nivo vitamina D u organizmu. Planinarenje je kardiovaskularna aktivnost, u zavisnosti od toga koliko forsirate sebe tokom planinarenja, tu su mnoge prednosti za vaš kardiovaskularni sistem, kao što je smanjena mogućnost srčanih oboljenja i generalno bolja fizička kondicija. Planinarenje je odlično za tonus mišića, posebno nordijsko pešačenje, jer vaše telo i noge moraju da rade jače zbog lošijeg terena.